connyenjean-noorwegen2022.reismee.nl

Dag 15; Flåm – Flåm

De fietsen worden vandaag voor het eerst van het rek afgehaald. We hebben gelezen over de Flåm spoorlijn, een fantastische treinreis met als eindpunt Myrdal . Nergens in de wereld rijden normale treinen een steilere route dan de Flåm spoorlijn.

Het duurt ongeveer een uur om het 20 km lange traject af te leggen door 20 tunnels met een gezamenlijke lengte van 6 kilometer. Achttien van deze tunnels zijn met de hand uitgegraven, iedere meter vereiste van de spoorwegarbeiders een maand van hard werken. In plaats van bruggen te bouwen is de rivier door een tunnel onder de spoorweg geleid.

De treinreis van Flåm naar Myrdal biedt een panorama-uitzicht over één van de wildste en beste voorbeelden van het Noorse berglandschap. Aan de voet van de bergen kunnen we van de natuur in het Flåmdal genieten en tevens het Aurlandsfjord bewonderen. Dit is een zijtak van de Sognefjord, die de langste fjord ter wereld is.

Aangekomen in Myrdal halen we onze fietsen op beginnen aan de terugweg. Het eerste stukje dalen we te voet af met de fiets aan de hand, omdat het pad erg steil is en bezaaid met grove keien. Daarna volgt een steil gravelpad met 21 haarspeldbochten. Al remmend gaan we naar beneden en stoppen verschillende keren om van het mooie uitzicht te genieten en foto’s te maken.

Bijna beneden komen we langs een kerkje. Dit keer kunnen we het ook van binnen bekijken. Het is prachtig. Jean moet zich steeds bukken als hij door een deur moet lopen. Schijnbaar is het niet gebouwd voor lange mensen (ha, ha,…).

We overnachten vandaag nogmaals op dezelfde plek en moeten nog bekijken wat we morgen gaan doen. Eventueel nog een activiteit vanuit Flåm of onze route vervolgen.

Dag 14; Tveisme – Flåm

We zitten nu ongeveer op de helft van onze vakantie en hebben de route nog eens onder de loep genomen. We liggen behoorlijk achter op de planning en zullen deze moeten inkorten. Des te meer reden om nog eens terug te komen (ha, ha,…). We besluiten om door te rijden naar Voss en dan rechts af te buigen richting Flåm.

Ook deze keer rijden we weer door een tunnel. Heb je wel eens een rotonde in een tunnel gezien? Ik niet, maar kijk eens naar de eerste foto. Dit hebben we al verschillende keren gezien, blijkbaar heel normaal in Noorwegen. In lange tunnels werken ze ook met verschillende kleuren licht zodat de bestuurder van de auto alert blijft.

Onderweg stoppen we bij Tvinnefossen. De waterval ligt naast de weg en is ca. 116 meter hoog. We maken een paar foto’s en rijden weer verder.

Voor de Flenjatunnel ziet Jean dat er (6 km van de route) een staafkerkje moet zijn. We besluiten om dit te bezichtigen. De weg ernaar toe is maar voor 1 voertuig. Dit zijn we inmiddels gewend. Er is altijd ergens een stukje wegverbreding om even stil te blijven staan om een ander door te laten rijden.

Het staafkerkje stamt uit 1148 en ligt in Undredal. Dit is een klein dorpje met 87 inwoners en 500 geiten, die de melk leveren voor de bekende Undredal geitenkaas. Tot 1988 was er geen weg naar Undredal en leefde men erg geïsoleerd, afhankelijk van boten over het fjord. Het kerkje blijkt het kleinste staafkerkje te zijn van Noorwegen. Jammer genoeg kunnen we het kerkje niet van binnen bezichtigen. Dit moet je vooraf boeken.

We rijden verder naar Flåm. Dit dorpje lag vroeger ook erg geïsoleerd en was, net als Undredal, alleen per boot te bereiken. Tegenwoordig is het een toeristische hotspot, met kade, treinstation, souvernirwinkels en restaurants. Er is ook veel te doen. Dit gaan we morgen uitzoeken.

Groetjes,

Conny

Dag 13; Tveisme – Tveisme

Vanochtend zijn we een stukje terug gereden om het “pad naar Husedalen” te lopen. Het is een mooie wandeling met veel hoogtepunten. Op deze route liggen 4 gigantische watervallen.

  • 1. Tveitafossen
  • 2. Nyastølfossen
  • 3. Nykkjesøyfossen
  • 4. Søtefossen

Het pad is goed te bewandelen, maar het blijft klimmen. We hebben de eerste 3 watervallen bezocht en de laatste van een afstand bewonderd. Heen en terug hebben we 14 km gelopen met een stijging van 632 meter. Het waren stuk voor stuk prachtige watervallen, die veel lawaai maken. De tussenliggende rivieren waren kraakhelder. Je kon gewoon de bodem zien (ook van een grotere afstand). Al met al zijn we 5 uur en 45 minuten onderweg geweest.

Terug bij de camper hebben we ons als eerste gedoucht. We willen namelijk onze vuilwatertank en wc-cassette legen bij het servicestation. Als we dan ook nog het water bijvullen, kunnen we na vandaag nog 2 dagen zonder voorzieningen.

We overnachten weer op dezelfde plek als gisteren. Morgen trekken we weer verder.

Tot morgen,

Conny

Dag 12; Breiborg - Tveisme

Het is niet te geloven! Het regent weer pijpenstelen!

Na het ontbijt vervolgen wij weg 520 om vervolgens weer weg 13 te volgen. Beide wegen worden op de landkaart vermeld als een panoramische route. En ik kan nu bevestigen dat het klopt!

Wij zijn vanochtend vertrokken met een temperatuur van 6°C. Het ging meteen de hoogte in tot ca. 1000 meter en een temperatuur van 4°C. Het regende en het was bewolkt, maar we hadden prima zicht. Na elke bocht had ik het gevoel dat ik een foto moest maken. We zagen bevroren meren, sneeuw, rotspartijen en ga zo maar door.

Gelukkig was het niet druk op de weg, want we reden over een bergweg met een breedte voor 1 voertuig. Mocht je een auto tegenkomen, dan kan 1 van de 2 achteruit naar een verbreed weggedeelte. Meestal kun je al wat verder vooruit kijken en dan uit voorzorg blijven staan in de verbreding totdat de ander voorbij gereden is.

Bij Skarde wijken we even uit van de route (weg 134) naar de Langfoss waterval. Volgens internet is het een van de mooiste watervallen om te bezoeken. Met een totale daling van 612 meter is dit een van de grootste watervallen in Noorwegen. Naast de hoogte heeft de waterval ook een aanzienlijk volume. De waterval wordt gevoed door het water van verschillende meren die op een hoogte van meer dan 1.000 meter liggen.

Volgens een artikel van CNN behoort de Langfoss tot de top 10 van mooiste watervallen ter wereld. In plaats van in een rechte drop te vallen, zoals de meeste watervallen, glijdt Langfoss van een klif naar beneden en onderhoudt het contact met de rotsen helemaal naar beneden. Langfoss is niet de grootste waterval in Noorwegen, maar de gecombineerde hoogte (612 meter) en breedte (62 meter) vormen een indrukwekkende combinatie. Het is een van de weinige watervallen in Noorwegen die nog steeds in zijn natuurlijke staat is. Er is een gemakkelijk (maar steil) te beklimmen voetpad helemaal naar de top van de Langfoss, waar de uitzichten prachtig moeten zijn, maar deze hebben we aan ons voorbij laten gaan. Het regent nog steeds en is behoorlijk koud.

We rijden weer terug naar Skarde en vervolgen weg 13. Tussen Odda en Voss zien we de ene waterval na de andere, zoals Låtefossen, Espelandsfoss, Vidfoss en Sagfossen. Eigenlijk te veel om ze allemaal te noemen.

Låtefossen is een van de meest bezochte watervallen in Noorwegen. De Låtefossen is extreem krachtig en de auto's krijgen een goede douche. Met een enorm geluid dendert de tweelingval Låtefossen naar beneden van een hoogte van 340 meter. Vlak voor de oude stenen boogbrug, komen de twee afzonderlijke stromen samen en stromen onder de brug de rivier Grønsdalslona in.

Honderd meter van Låtefossen, aan de andere kant van de weg, dendert Espelandsfossen naar beneden, een ondergewaardeerde waterval. Vanaf de parkeerplaats bij Låtefossen is het een korte wandeling naar Espelandsfossen en het is echt een bezoek waard. Met een enorme waterstroom is Espelandsfossen indrukwekkend om te zien. Deze waterval is slechts 80 meter hoog, maar er valt een enorme hoeveelheid water naar beneden met een volume van 4m3/sec.

Rond 14.00 uur breekt de zon door en, geloof het of niet, het is meteen aangenaam warm. De temperatuur is dan rond 16°C, maar de gevoelstemperatuur is ca. 21°C. We willen vandaag tot Kinsarvik rijden om morgen weer een wandeling te kunnen maken. Helaas vinden we geen geschikte plek vóór Kinsarvik om te overnachten en rijden nog een stukje verder. De moeite wordt beloond. Vlak voor Tveisme zien we weer een prachtige plek aan een meer. Het zonnetje schijnt nog steeds en we kunnen voor de eerste keer buiten eten. Heerlijk om de dag zo af de sluiten.

Tot morgen,

Conny

Dag 11; Vindsvik - Breiborg

Heerlijk! Het zonnetje schijnt weer! Dat is lekker wakker worden.

We mopperen wel eens in Nederland op ons wisselvallige weer, maar dat is niets in vergelijking met Noorwegen. Vandaag wisselen zon, bewolking en regen elkaar af van het één op het ander moment. Zo zie je maar weer, het kan altijd erger (ha, ha,…).

We rijden vandaag weg 13 tot aan Lovraeid en nemen daar de tunnel naar Øvrabø en vervolgen dan weg 46 die overgaat in weg 520 tot aan Breiborg.

We komen ogen te kort om al het moois te zien. Regelmatig zeggen we: “Kijk hier!”of “Heb je dat gezien?”. Vooral weg 520 voert langs verschillende leuke, onbekende en verrassende watervallen.

Bij Svandalsfossen stoppen we. Het is bijna onmogelijk om deze majestueuze waterval te missen. Vanaf de parkeerplaats moet je een pad nemen dat onder de weg door gaat naar het onderste deel van de waterval. Langs de waterval brengt een constructie van verroeste ijzeren trappen je langs de Svandalsfossen naar het bovenste deel van deze verbazingwekkende waterval. Met een hoogte van 180 meter is dit één van de grotere watervallen in Rogaland. Het bovenste deel van de waterval heeft een enkele val van 40 meter en is zeer indrukwekkend om te zien. De waterval wordt gevoed met gesmolten sneeuw uit de bergen. Vroeg in de zomer kan Svandalsfossen dan in een zeer krachtige waterval veranderen. We hebben dus geluk! We zijn in de beste periode op de juiste plek.

We vervolgen onze route tot aan Breiborg. We zien een parkeerplaats met uitzicht op ….(ja hoor!) EEN WATERVAL.

Ik kan alleen maar zeggen: “Kijk naar de foto’s.” , dan kun je een glimp opvangen van hetgeen wij hebben gezien.

Tot morgen,

Conny

Dag 10; Preikestolen Camping - Nesvik

Vandaag staan we (zoals gewoonlijk) om 5.30 uur op. We willen vroeg beginnen aan de hike naar Preikestole (de preekstoel). Dit schijnt één van de mooiste uitzichten ter wereld te zijn. Het belooft weer een pittige wandeling te worden, maar niet zo zwaar als de vorige.

Om 7.15 uur staan we dan ook al klaar om aan de hike te beginnen. De wandeling naar Preikestole is (heen en terug) 9,2 km lang. Het begin is vrij steil maar al snel wordt het terrein meer glooiend en beter begaanbaar. De route wisselt af tussen stenen paden, goed beklimbare rotsjes en bruggen. Niet alleen het uitzicht vanaf de “Preikestole” op het Lysefjord is mooi. Ook onderweg kom je prachtige vergezichten tegen. Zo passeer je verschillende meren, fjorden en bergen onderweg naar de top. Na zo’n 2 uur wandelen bereik je de top van de Preikestolen. Dit is een gigantisch plateau en het uitzicht vanaf hier zorgt ervoor dat je letterlijk sprakeloos bent. We hebben op de top van het uitzicht en een kopje thee genoten en een paar geweldige foto’s gemaakt.

De terugweg naar beneden is sneller te doen. Halverwege begon het wat de druppelen. Pas toen we bijna beneden waren begon het echt te regenen. Je merkte meteen dat het afdalen een stuk moeilijker werd door de regen.

Als we weer op de parkeerplaats staan, zijn we blij dat we vroeg vertrokken zijn en ook op tijd weer beneden zijn. Nu komen bussen vol met mensen. Dan wordt het voor ons te druk op de berg en kun je niet meer genieten van de rust en stilte. We ruimen onze spullen op en gaan meteen rijden. We hebben weer een volle tank water en de rest is leeg, dus we hoeven geen camping te zoeken. Nu rijden we over weg 13 richting het toeristische gebied nabij Odda en Voss. Het regent nu pijpestelen en is het helaas niet mogelijk om nog wat foto’s te maken van de omgeving.

In Hjelmeland nemen we het veer naar Nesvik. Niet ver daarna vinden we een plekje langs de weg en houden het voor gezien voor vandaag.

Groetjes,

Conny

Dag 9; Stavanger - Preikestolen Camping

Stavanger is de hoofdstad van Rogaland en de 4e stad van Noorwegen en heeft een knus en intiem historisch centrum. Vooral de schilderachtige 18e-eeuwse stadswijk Gamla Stavanger aan de haven is erg mooi. Stavanger is één van de oudste steden van Noorwegen.

’s Ochtends zijn we van de parkeerplaats naar de stadswijk Gamla Stavanger gelopen. Normaal gesproken hebben we het snel gezien in een stad, maar dit keer zijn we nagenoeg alle straatjes doorgelopen. Gamla Stavanger, de oude stad, is een goed bewaard gebleven wijk met keienstraatjes en ouderwetse lantaarnpalen. De buitenkant van de huizen is wettelijk beschermd, maar van binnen schijnen ze van alle moderne gemakken te zijn voorzien.

Jammer genoeg stond de Kathedraal van Stavanger helemaal in de steigers en konden we deze niet bezichtigen. De Kathedraal wordt beschouwd als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse kathedralen van Europa.

Terug bij de camper hebben we een boterham gegeten en een kop koffie gedronken en trokken we verder richting Preikestolen. Onze navigatie was een beetje van slag, dus hebben we een aantal keer rechtsomdraai moeten maken. Toen we op de juiste route zaten, reden we door de Ryfylketunnel. Dit is een onderwatertunnel. Het maakt deel uit van de Noorse nationale snelweg 13 die loopt tussen Stavanger en Ryfylke onder de Horgefjord. De tunnel is 14,4 kilometer lang en was bij zijn bouw 's werelds langste en diepste onderzeese wegtunnel. Het is heel apart als je door de tunnel rijdt en dan bedenkt dat de zee boven je hoofd is en je voelt , net zoals in de bergen, het drukverschil in je oren.

Even later zien komen we aan op Preikestolen Camping. Het is nog steeds zonnig, dus genieten we nog even van het zonnetje.

Tot morgen,

Conny

Dag 8; Kjelragbolten – Stavanger

Rond 8.00 uur worden we wakker. Dat is heel bijzonder. Normaal gesproken is dat rond 5.30 uur. Waarschijnlijk nog van de krachtsinspanning van gisteren of we komen nu in een “vakantie”- ritme.

Er is vandaag niet veel te vertellen. De bedoeling is om vandaag naar Stavanger rijden. De weg (450) ernaar toe is één van de 13 mooiste routes van Noorwegen. Kijk maar naar de foto’s die ik geüpload heb.

We kunnen nog 1 nacht zonder voorzieningen, dus kiezen we ervoor om te overnachten op een parkeerplaats in Stavanger. Je mag hier maximaal 48 uur verblijven. We zijn van plan om morgen naar het oude centrum van Stavanger te gaan en ’s middags rijden we dan naar de Preikestolen. Dit belooft weer een mooie hike te worden.

Tot morgen,

Conny