connyenjean-noorwegen2022.reismee.nl

Dag 14; Tveisme – Flåm

We zitten nu ongeveer op de helft van onze vakantie en hebben de route nog eens onder de loep genomen. We liggen behoorlijk achter op de planning en zullen deze moeten inkorten. Des te meer reden om nog eens terug te komen (ha, ha,…). We besluiten om door te rijden naar Voss en dan rechts af te buigen richting Flåm.

Ook deze keer rijden we weer door een tunnel. Heb je wel eens een rotonde in een tunnel gezien? Ik niet, maar kijk eens naar de eerste foto. Dit hebben we al verschillende keren gezien, blijkbaar heel normaal in Noorwegen. In lange tunnels werken ze ook met verschillende kleuren licht zodat de bestuurder van de auto alert blijft.

Onderweg stoppen we bij Tvinnefossen. De waterval ligt naast de weg en is ca. 116 meter hoog. We maken een paar foto’s en rijden weer verder.

Voor de Flenjatunnel ziet Jean dat er (6 km van de route) een staafkerkje moet zijn. We besluiten om dit te bezichtigen. De weg ernaar toe is maar voor 1 voertuig. Dit zijn we inmiddels gewend. Er is altijd ergens een stukje wegverbreding om even stil te blijven staan om een ander door te laten rijden.

Het staafkerkje stamt uit 1148 en ligt in Undredal. Dit is een klein dorpje met 87 inwoners en 500 geiten, die de melk leveren voor de bekende Undredal geitenkaas. Tot 1988 was er geen weg naar Undredal en leefde men erg geïsoleerd, afhankelijk van boten over het fjord. Het kerkje blijkt het kleinste staafkerkje te zijn van Noorwegen. Jammer genoeg kunnen we het kerkje niet van binnen bezichtigen. Dit moet je vooraf boeken.

We rijden verder naar Flåm. Dit dorpje lag vroeger ook erg geïsoleerd en was, net als Undredal, alleen per boot te bereiken. Tegenwoordig is het een toeristische hotspot, met kade, treinstation, souvernirwinkels en restaurants. Er is ook veel te doen. Dit gaan we morgen uitzoeken.

Conny

Lux

Hebben jullie ook een stukje beroemde Undredalse geitenkaas meegenomen om te kunnen proeven?